Metode chirurgicale

Metodele chirurgicale prin care se realizeaza corectia deficientelor de vedere se adreseaza celor doua lentile ale ochiului: corneea si cristalinul.

In cazul in care se urmareste remodelarea curvaturii corneei, operatia se realizeaza prin ablatia cu laser a dioptriilor. In cazul miopiei, corneea este remodelata prin aplatizarea acesteia. Daca pacientul sufera de hipermetropie, remodelarea corneei consta in marirea, ridicarea curvaturii corneei. In cazul astigmatismului, remodelarea corneei nu este efectuata pe toata suprafata acesteia, ci numai pe axul cu cele mai mari dioptrii in cazul astigmatismului combinat cu miopie, sau pe axul cu cele mai mici dioptrii in cazul astigmatismului combinat cu hipermetropie.

Exista cazuri insa, pentru care remodelarea curvaturii corneei nu este posibila (ori datorita grosimii insuficiente a corneei, ori in cazurile de miopie forte, adica peste 10 dioptrii, ori in cazurile de hipermetropie mare, adica peste 6 dioptrii). Pentru aceste cazuri, metoda chirurgicala folosita pentru corectarea miopiei, hipermetropiei sau astigmatismului este asemanatoare operatiei de cataracta: cristalinul natural clar, transparent (in cazul cataractei cristalinul este opacifiat), dar inadecvat ca putere dioptrica este extras si este inlocuit cu un cristalin artificial foldabil (vezi detalii la Cataracta – Descrierea procedeului operator).

Exista multiple metode chirurgicale pentru remodelarea curvaturii corneei. Cele doua metode principale pe care le efectuam la Visionclinic sunt: LASIK si PRK.

LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis)
Prin metoda LASIK, o lentila foarte, foarte subtire (de o grosime de 110-130 microni) din cornee este mai intai decupata cu ajutorul unui aparat numit “microkeratom”. Dupa aceea laserul excimer remodeleaza curvatura corneei. La sfarsitul metodei LASIK se reaseaza lentila din cornee decupata anterior in pozitia initiala. Procedeul LASIK asigura o recuperare mult mai rapida a vederii post-operator, iar durerile sau inconvenientele oculare post-operatorii sunt mult mai reduse.

PRK (Photorefractive Keratectomy)
Prin metoda PRK, nu se mai decupeaza o lentila din cornee, ci se indeparteaza partea anterioara a corneii (epiteliul) cu ajutorul unei substante usor alcoolizate, apoi se remodeleaza curvatura corneei, iar in final se plaseaza o lentila de contact. Aceasta lentila de contact trebuie mentiunta pe o perioada de 3–5 zile dupa operatie. Procedeul PRK face ca recuperarea vizuala a ochiului operat sa fie de o durata mai indelungata (1–3 luni) decat in cazul metodei LASIK. De asemenea, prin metoda PRK, ochiul operat doare un pic mai mult in primele zile dupa operatie decat prin metoda LASIK. PRK se foloseste in cazul in care grosimea corneei pacientului nu este indeajuns de mare pentru a putea folosi metoda LASIK sau in cazul in care lentila subtire care trebui decupata din cornee nu poate fi decupata cu microkeratomul (datorita formei globului ocular).


Parteneri